Monday, April 19, 2010

saya nak jadi budak baik...

[entri ni ditulis sebab terkesan dengan kata-kata dalam novel VERSUS by Hlovate]
ok,mula-mula sekali...susahnya nak jadi budak baik...

bukannya senang nak buat perubahan dalam diri.lebih-lebih lagi benda tu dah sebati dalam hidup...dah jadi sebahagian daripada diri...

bukan senang nak tinggalkan benda yang kita suka...
bukan senang nak lepas benda yang kita sayang...
walaupun kadang-kadang bila difikir balik,benda tu adalah benda-benda bodoh...

orang lain mungkin boleh menilai dari sudut pandangan luar.apa yang diorang nampak,tulah penilaian yang diorang buat. dan aku juga tak terlepas daripada penilaian manusia-manusia di luar sana...

ada orang kata aku ni baik...korang percaya aku ni baik?
dan apa definisi korang untuk perkataan baik tu?
bagi aku, aku tak cukup baik...belum cukup baik untuk dianugerahkan dengan gelaran: saya budak baik...
belum cukup baik bila solat yang wajib aku pandang ringan.apatah lagi yang sunat..
belum cukup baik bila aku tak dapat melawan hawa nafsu yang sentiasa ada dalam diri...
belum cukup baik bila syaitan mula berpesta bersorak riang sebab aku kecundang...
belum cukup baik bila aku ada iman yang hanya senipis kulit bawang...dan aku tak dapat pertahankan keimanan tu dengan jayanya...
belum cukup baik lagi bila ajaran Quran yang hanya dibaca sekali-sekala tak dapat aku laksanakan sepenuhnya...
belum cukup baik bila ajaran sunnah aku ambil ringan,ambil mudah...
belum cukup baik bila aku tak dapat katakan TAK pada sesetengah benda yang jelas hukumnya haram...

saya nak jadi budak baik...

dulu,masa duduk kat asrama, bolehlah bangga bila ustaz buat qiamullail/solat sunat tahajud, aku antara orang yang join sekali...walaupun dipaksa,terpaksa dan paksa-rela... walaupun tak sedar dah rakaat ke-berapa,tetiba bagi salam...
sebabnya...bila balik rumah boleh cerita kat mama papa...
sebabnya jugak...bila orang tanya boleh jawab dengan penuh konfidennya... saya-budak-yang-bangun-untuk- solat-bersama-ustaz-semalam...
gaya macam Allah tak tau je apa yang diniatkan tu..kan?

tu cerita zaman dulu...zaman jahiliyah...
tapi sekarang...saya nak jadi budak baik...
bukan sekadar menjaga hubungan sesama manusia...tapi jugak hubungan dengan Yang Maha Esa...
betul lah kata orang, bila kita dah banyak buat dosa, nikmat ibadat yang sepatutnya kita rasa, kita tak dapat rasa...
kalau solat kita tak dapat cegah kita daripada terus melakukan dosa, bermakna solat kita tak sempurna...dan itu jugak bermakna solat aku tak sempurna...

jadi sekarang....saya nak jadi budak baik...dan saya akan usahakan ke arah tu...
harap-harap korang dapat doakan mudah-mudahan matlamat saya nak jadi budak baik tercapai...

"...bukan mudah untuk berubah
dari tanpa arah ke sejadah,
dari tepi jalanan ke sujud menghadap Tuhan..."

sorry sebab post kali ni agak emotional...but I wanna say for reading this post...


Friday, April 16, 2010

special for yana!!

video

[mula2 play dulu kejap,pas2 pause,tunggu sampai shadow dia sampai kt hujung baru play balik]alah~macam kita tengok kat youtube tu...^_-

(kalau nak lirik ni,just copy and paste) sorry for the bad quality^_^

Chiisa na pokke ni gyutto tsumateita

Kusa no nioi no takaramomotachi wa kakurembo

Hodoketa kutsuhimo musunde kureta kimi o nose

Manatsu no takasugiru kumo ni mukatte shouryokou

[FROM] LONELY DAYS WE CAN FLY

Mabuta no ura ni wa ano hi no bokura

[FROM] LONELY NIGHTS WE CAN FLY

Itsu demo nani ka ni kizutsuiteta ne

I'm just in loveI'm just in love

I'm just in love oh Singin' my life

Furuita arubamu hiraita boku wa

Wakakatta futari to ima ja toshi mo sou kawaranai

Shouwa to iu no jidai ni bokura o kakaete hashitta

Sonna anata no ikigai ga shimite nakitaku naru

[FROM] LONELY DAYS WE CAN FLY

Yutaka na hibi ni natsukashiku omou

[FROM] LONELY NIGHTS WE CAN FLY

OK! THANK YOU FOR YOUR LOVE

I'm just in love I'm just in love

I'm just in love oh Singin' my life

WE WILL ROCK YOU WORDS FROM HEAVEN! (6x)

Saturday, April 10, 2010

kanak kanak ribena

aduyaii....tak sangka dapat jumpa lagi ngan kanak kanak ribena SMKANI.excited giler.....
tapi, yang lucunya, masa berblog,berchit-chat banyak je benda yang nak cakap. tapi, bila dah jumpa, :aku sengih kat kau, kau sengih kat aku balik...
hah macam tu je...
bak kata wink2 busuk...
biasa la tu...kalau chit-chat boleh melalut....kalu cakap tak boleh melalut.
sedikit tapi banyak memang setuju.
macam bila jumpa ngan anum ,main cuit-cuit je...alahai...~
bila jumpa zahlia main sengih-sengih je...hmmm
bila jumpa ngan wink2 cakap,memang la cakap...tapi,malu-malu meow~
agaknya bila jumpa ngan yani cam mane ek?

baru nak bergambar ngan anum,ngan zahlia,ngan wink2,tapi tak dapat....ngan wink2 je sempat...
jadi tengoklah mana yang sempat diuploadkan k?..


bebudak nasyid....

kalau dulu,dengar bebudak ni nasyid,

melompat(dalam hati) gumbira...excited!

tapi sekarang macam pandang sebelah mata je...yelah masa duk asrama, ni jelah hiburan yang ada...tapi sekarang, macam-macam ada....tu yang rosak otak tu....(huhu ^_^)

dari kiri:budak cina sesat tersalah amik masa kat hospital aka yana,budak wangi,tokoh pelajar(wahh~),last but not least -budak busuk....T_T

well...busuk-busuk pun,adik saya telah bertanya;"kak ngah!kak ngah!sape yang pakai baju biru tu? yang pakai spek tu?

myself:oh~itu kak ada...nape?

acik:comeylah dia.....

eleh~suka lah tu.budak tu.orang puji dia comey...

:p

p/s:lain kali kalu kita jumpa,make sure ambil gambar. faham!!!(sambil menekan lappy dengan kuatnya...) takut tak? bekeng ni....

jangan terasa hati kalau ada yang terasa.ampun beribu-ribu kali maaf.kita kan boleh melalut masa nak berblogging...(sape setuju?!!)

selamat jadi tua..













post ini khas untuk achik@achot@comot.....
selamat hari lahir!!!Allah selamatkan kamu...Allah selamatkan kamu.....~

10 april...achot ekau dah tuo...

tok sah la buek perangai macam budak-budak laei dah

tak senonoh kata orang tuo-tuo...

tok sah lah duk gaduh ngan adik laei dah...

dak padan ngan umor ekau tu ha...

dah tuo bonar eden nampak...

muko dah berminyak...

sikit laei tumbuh lah "jururawat" kek atas muko tu ha...

cubolah jadi matang...tapi biar padan ngan umor la...

kawal sikit suara tu ha...

jangan jadi macam ketuo kadet nak bagi arahan...

tujuh pelaung eden dongar...

uuuiiiihhhh.....

tak senonoh..!

buek malu nanti...


blaja sungguh sungguh...

biar dapek 5A nanti...