Monday, January 23, 2012

ehem-ehem

bismillah...

ehem-ehem...tak tau nak mula dari mana...dah banyak sangat benda yang nak dicerita tapi tak tau nak mula macam mana...
blog diupdate setelah dipaksa rela oleh adindaku...jahat kamu ye...
ok...
untuk post kali ni,hanya sekadar menghilangkan debu-debu yang mula melekat sebab dah lama tak update...
fuh fuh fuh dan fuh...~



notakaki: kekoknya rasa nak mula balik....

Monday, May 2, 2011

rasa itu datang lagi

tak tau nak mula dari mana....
ok....bismillah.....
sekarang ni tengah rindukan "sesuatu"...
'sesuatu' yang sebelum ni dah macam lumrah dalam kehidupan sehari-hari...
'sesuatu' yang sebelum ni jadi pelengkap untuk kuceritakan dalam diari ungu....
'sesuatu' yang selama ni buat aku tertawa,gembira....
tapi,tetiba je terpaksa 'lepaskan' macam tu je....
sedih...
terkejut...

satu je cara yang aku terfikir untuk hilangkan rasa kesedihan tu...-lari daripada 'sesuatu' itu
tapi,aku gagal!
gagal untuk mengelak
gagal untuk menepis
rinduku makin menggunung...
makin tak dapat dibendung...


ya Allah,aku rindu 
namun,jangan kau hilangkan rasa rinduku padaMu


 

Friday, November 26, 2010

step to a new world

first of all....
this is my first time writing blog in english.thanks to madam oh-i have the encourage to start typing in english..(",)
but then...i don't have any interesting story to share with you guys..and..i'm not comfortable to write anything now since i feel like everybody is staring at me..
( well.i'm in the kmns's cyber cafe)


..since this is my new world (blogging in english) i'm sure there's many things that i need to improve..
last but not least...welcome to my new world of blogging



Sunday, May 2, 2010

gonna miss you guys

hmmm~
tak lama lagi dah nak masuk fasa baru dalam hidup.insya-Allah lepas ni sambung belajar kat matrik kuala pilah,negeri sembilan...
[bila dapat surat tawaran tu,fulamak!punyalah besar gedabak sampul surat!]

tak caya lah pulak dah sampai masa kita semua kena buat keputusan untuk tentukan masa depan masing-masing.rasa macam baru semalam je mama tolong bedakkan muka...
rasa macam baru semalam je tengok bebudak 5 sina begelak ketawa riang ria hari raya...entah bila kita dapat jumpa lagi kan?kan? (eh,nanti buat reunion jangan lupa ajak I sekali tau :p)
yeah~sesungguhnya saya mengaku: saya akan rindukan korang semua!!!    
naa..nanti kat sana mesti susah nak cari kawan....tau-tau ajelah lah kan kawan korang ni macam mana.I was not born naturally mesra alam...tapi Ayong dah pesan nanti kalau sampai kat sana tegur room-mate dulu.senang je..
mula-mula  then say HI!.oooo....key....kalau betul jadi macam ni,gerenti sengihan tu tak berapa real..(kena berlatih mulai sekarang!-huh?tetiba..)
papa mama dah belikan barang keperluan untuk angah kesayangan diorang ni..^_^ maunya habis beratus jugaklah...(rasa bersalah tiba-tiba datang..)

cuak jugak sebenarnya sebab hari tu ada jumpa dengan ustaz Azmi-our PK HEM..dia kata kalau nak pergi matrik kat kuala pilah mesti bawak bekalan air satu/dua gelen sebab kat sana bekalan air kurang...
sheesh...tak habis-habis dengan masalah air.alah~ orang kata apa...alah bisa tegal biasa? hehe sama macam duduk kat asrama lah macam ni..kiranya bila duduk kat asrama automatik belajar macam mana nak survive :p (mama pun dah belikan baldi punyalah gedabak besar..untuk isi bekalan air katanya..oh~mamaku^_^)

sebab nanti mungkin lama tak update blog ni,jadi hari ni nak membebel panjang.kalau bosan...skip this page!(kalu berani,buatlah!!)muahahaha-
  masa form 3 dolu-dolu yani,lydia, farehah n bebudak form 2 zaman tu yang berhingus lagi jadi my room-mates. serunuk yang amat jugak masa tu...kalau yani ingat lagi...masa tu tengah zaman bebudak buat kumpul lirik lagu dalam buku log...so,kitaorang :yani and I melalak tak ingat dunia.habis satu buku jugaklah malam tu...(time kaseh kepada yani yang sudi menadah telinga untuk dengar suara yang sumbang ni..time kaseh juga kepada yani sebab sudi menyumbangkan suara beliau yang lebih kurang sama sumbangnya itu...jangan marah lorh..main-main je..^_^)
tahun tu jugak dapat pengalaman baru dengan lydia : kitaorang dengar suara orang ketawa tetengah malam buta tetiba senyap tanpa dengar orang lalu lalang kat tepi asrama (faham?!)-dah reti dah macam mana nak describe benda tu...malam tu kitaorang tidur berdua jugaklah...just temankan lydia yang masa tu macam tersedar kejadian yang berlaku masa tu adalah 'sesuatu'...ngeee...(penekanan diberikan disitu...temankan lydia..bukan diteman oleh lydia...harap faham maksud yang tersirat,yea adik-adik)

masa form 5 dapat masuk asrama bila exam just around the corner.menggelabah lah jugak masa tu..mana nak studi lagi,nak kemas barang-barang lagi..
lagi haru bila ustazah keluarkan arahan mandatori suruh bebudak form 5 turun aras bawah...
masa tu..sekali dengan si budak busuk-wink2,hindun,yana & pear...angkutlah barang-barang turun bawah aras dua walaupun hati dah memberontak gila muncung dah sedepa tak nak turun bawah...
nak dijadikan cerita lepas syok-syok kemas barang dapat berita bebudak form 5 kena duduk aras satu...
ngee..ternganga dibuatnya.kalau alien turun pun masa tu dah tak peduli dah.rasa macam mesin basuh jatuh atas kepala...kena turun lagi? barang dah kemas dah...tinggal nak pasang bedsheet je lagi...haru sungguh.
pemberontakan berlaku sekali lagi...terguling-guling jugak lah kalau tak silap...geram yang amat!
tapi si budak busuk-wink2(hai nampaknya lekat lah nickname tu yea cik wink2 :p) cool steady je...dalam hati sapa tau beb..!!hakhak boleh pulak beliau dengan si yana buat pakatan angkut semua barang-barang kitaorang turun bawah.sebagai balasan -gosokkan baju sekolah beliau ( je..) baik hati jugak budak ni ek?^_^
nasib baik jugaklah turun bawah sebab sis dalam bilik aras dua tu...sungguh lah tidak menghormati kami adik-adik yang cun ni....(should I say sorry?)

duduk sebilik dengan bebudak berempat ni bukan boleh dibuat main..ada je modal nak bagi orang ketawa..nasib baik tak ada penyakit lemah pundi kencing..kalau tak haru je nanti lantai basah sebab terlalu banyak ketawa..hindun pun sama dalam diam dah masuk persatuan orang-orang lawak sedunia...punyalah senyap..tapi bila masuk mood gila-gila remaja nak terguling pun ada jugak dengar lawak spontan yang tetiba...sampai ada lah satu malam tu..cik wink2 tidur lepas tu terjaga..then dia kata..
"kuat betul cik wangi ni ketawa." yelah kan sampai dengar kat katil beliau yang jauh mengalahkan orang lari marathon (sungguh hiperbola..tak lah jauh sangat jauhnya...saja nak gempak..) kalau dah cik wink2 kata cenggitu,apatah lagi room-mates yang lain..cuma diorang tak bersuara je.
sorry korang...nak buat macam mana dapat room-mate yang kuat-ketawa-susah-nak-berhenti macam ni...  

kejadian yang tak boleh lupa ....
bila pintu dorm tercabut (or tertanggal or..should I say dicabutkan,ditanggalkan.dipahtahkan?apaperjelah..)
tau-tau jelah kan pintu dorm kitaorang tu macam mana..susah nak bukak ngalahkan pintu peti besi..
masa tu masing-masing tengah stress yang amat,jadi bila cik Aliah Fatin Irwani(skema..?huhu) nak bukak pintu,stress yang dah sedia ada makin bertambah...
disebabkan cik wangi di sini baik hati..(jangan buat muka cik bloggers yang membaca sekalian..:) )maka tolonglah cik aliah bukak pintu..dengan kekuatan yang ada lepas baham biskut tiger pintu ditarik dengan sekuat hati...alih-alih...tercabut?
menggelabah beb...cik noreen,cik lydia dah sakan gelakkan cik wangi yang tengah gelabah ni..haru punya kawan...cik wink2 pun sama!
sekali lagi dikejutkan dengan betapa baiknya para room-mate kali ni..diorang tolong carikan langsir untuk tutup pintu yang dah terkopak tu supaya nanti bila pak cik lalu diorang tak nampak kitaorang  bebudak cun ni tengah buat aksi lagak ngeri ke apa...
soalan kepada pak cik: kenapa bila pak cik lalu depan dorm kitaorang,pak cik palingkan muka ke arah dorm kitaorang?apa yang pak cik nak tengok?(gatal!!!...ermm...should I say sorry once again?) 

okey enough about cerita-mengimbau-kenangan-masa-lalu.. tau korang dah buh-san kan?kan?
untuk korang yang sudi berkawan walaupun kekadang diri ini terlalu membosankan-terima kasih
untuk korang yang sudi bercakap berbual bersenda walaupun kekadang bila aku cakap korang tak paham langsung-time kaseh
untuk korang yang sudi harungi suka duka together-gether-trimas kashih

  










Monday, April 19, 2010

saya nak jadi budak baik...

[entri ni ditulis sebab terkesan dengan kata-kata dalam novel VERSUS by Hlovate]
ok,mula-mula sekali...susahnya nak jadi budak baik...

bukannya senang nak buat perubahan dalam diri.lebih-lebih lagi benda tu dah sebati dalam hidup...dah jadi sebahagian daripada diri...

bukan senang nak tinggalkan benda yang kita suka...
bukan senang nak lepas benda yang kita sayang...
walaupun kadang-kadang bila difikir balik,benda tu adalah benda-benda bodoh...

orang lain mungkin boleh menilai dari sudut pandangan luar.apa yang diorang nampak,tulah penilaian yang diorang buat. dan aku juga tak terlepas daripada penilaian manusia-manusia di luar sana...

ada orang kata aku ni baik...korang percaya aku ni baik?
dan apa definisi korang untuk perkataan baik tu?
bagi aku, aku tak cukup baik...belum cukup baik untuk dianugerahkan dengan gelaran: saya budak baik...
belum cukup baik bila solat yang wajib aku pandang ringan.apatah lagi yang sunat..
belum cukup baik bila aku tak dapat melawan hawa nafsu yang sentiasa ada dalam diri...
belum cukup baik bila syaitan mula berpesta bersorak riang sebab aku kecundang...
belum cukup baik bila aku ada iman yang hanya senipis kulit bawang...dan aku tak dapat pertahankan keimanan tu dengan jayanya...
belum cukup baik lagi bila ajaran Quran yang hanya dibaca sekali-sekala tak dapat aku laksanakan sepenuhnya...
belum cukup baik bila ajaran sunnah aku ambil ringan,ambil mudah...
belum cukup baik bila aku tak dapat katakan TAK pada sesetengah benda yang jelas hukumnya haram...

saya nak jadi budak baik...

dulu,masa duduk kat asrama, bolehlah bangga bila ustaz buat qiamullail/solat sunat tahajud, aku antara orang yang join sekali...walaupun dipaksa,terpaksa dan paksa-rela... walaupun tak sedar dah rakaat ke-berapa,tetiba bagi salam...
sebabnya...bila balik rumah boleh cerita kat mama papa...
sebabnya jugak...bila orang tanya boleh jawab dengan penuh konfidennya... saya-budak-yang-bangun-untuk- solat-bersama-ustaz-semalam...
gaya macam Allah tak tau je apa yang diniatkan tu..kan?

tu cerita zaman dulu...zaman jahiliyah...
tapi sekarang...saya nak jadi budak baik...
bukan sekadar menjaga hubungan sesama manusia...tapi jugak hubungan dengan Yang Maha Esa...
betul lah kata orang, bila kita dah banyak buat dosa, nikmat ibadat yang sepatutnya kita rasa, kita tak dapat rasa...
kalau solat kita tak dapat cegah kita daripada terus melakukan dosa, bermakna solat kita tak sempurna...dan itu jugak bermakna solat aku tak sempurna...

jadi sekarang....saya nak jadi budak baik...dan saya akan usahakan ke arah tu...
harap-harap korang dapat doakan mudah-mudahan matlamat saya nak jadi budak baik tercapai...

"...bukan mudah untuk berubah
dari tanpa arah ke sejadah,
dari tepi jalanan ke sujud menghadap Tuhan..."

sorry sebab post kali ni agak emotional...but I wanna say for reading this post...


Friday, April 16, 2010

special for yana!!

video

[mula2 play dulu kejap,pas2 pause,tunggu sampai shadow dia sampai kt hujung baru play balik]alah~macam kita tengok kat youtube tu...^_-

(kalau nak lirik ni,just copy and paste) sorry for the bad quality^_^

Chiisa na pokke ni gyutto tsumateita

Kusa no nioi no takaramomotachi wa kakurembo

Hodoketa kutsuhimo musunde kureta kimi o nose

Manatsu no takasugiru kumo ni mukatte shouryokou

[FROM] LONELY DAYS WE CAN FLY

Mabuta no ura ni wa ano hi no bokura

[FROM] LONELY NIGHTS WE CAN FLY

Itsu demo nani ka ni kizutsuiteta ne

I'm just in loveI'm just in love

I'm just in love oh Singin' my life

Furuita arubamu hiraita boku wa

Wakakatta futari to ima ja toshi mo sou kawaranai

Shouwa to iu no jidai ni bokura o kakaete hashitta

Sonna anata no ikigai ga shimite nakitaku naru

[FROM] LONELY DAYS WE CAN FLY

Yutaka na hibi ni natsukashiku omou

[FROM] LONELY NIGHTS WE CAN FLY

OK! THANK YOU FOR YOUR LOVE

I'm just in love I'm just in love

I'm just in love oh Singin' my life

WE WILL ROCK YOU WORDS FROM HEAVEN! (6x)

Saturday, April 10, 2010

kanak kanak ribena

aduyaii....tak sangka dapat jumpa lagi ngan kanak kanak ribena SMKANI.excited giler.....
tapi, yang lucunya, masa berblog,berchit-chat banyak je benda yang nak cakap. tapi, bila dah jumpa, :aku sengih kat kau, kau sengih kat aku balik...
hah macam tu je...
bak kata wink2 busuk...
biasa la tu...kalau chit-chat boleh melalut....kalu cakap tak boleh melalut.
sedikit tapi banyak memang setuju.
macam bila jumpa ngan anum ,main cuit-cuit je...alahai...~
bila jumpa zahlia main sengih-sengih je...hmmm
bila jumpa ngan wink2 cakap,memang la cakap...tapi,malu-malu meow~
agaknya bila jumpa ngan yani cam mane ek?

baru nak bergambar ngan anum,ngan zahlia,ngan wink2,tapi tak dapat....ngan wink2 je sempat...
jadi tengoklah mana yang sempat diuploadkan k?..


bebudak nasyid....

kalau dulu,dengar bebudak ni nasyid,

melompat(dalam hati) gumbira...excited!

tapi sekarang macam pandang sebelah mata je...yelah masa duk asrama, ni jelah hiburan yang ada...tapi sekarang, macam-macam ada....tu yang rosak otak tu....(huhu ^_^)

dari kiri:budak cina sesat tersalah amik masa kat hospital aka yana,budak wangi,tokoh pelajar(wahh~),last but not least -budak busuk....T_T

well...busuk-busuk pun,adik saya telah bertanya;"kak ngah!kak ngah!sape yang pakai baju biru tu? yang pakai spek tu?

myself:oh~itu kak ada...nape?

acik:comeylah dia.....

eleh~suka lah tu.budak tu.orang puji dia comey...

:p

p/s:lain kali kalu kita jumpa,make sure ambil gambar. faham!!!(sambil menekan lappy dengan kuatnya...) takut tak? bekeng ni....

jangan terasa hati kalau ada yang terasa.ampun beribu-ribu kali maaf.kita kan boleh melalut masa nak berblogging...(sape setuju?!!)